Bærekraft, praktisk, variert og relevant

Viktige stikkord fra læreplanene (LK-20) som vi på Grødem skole løser ved å…

Mer praktisk og variert opplæring? Ja, takk! (oktober 2022)

Elevene våre svarer i Elevundersøkelsen at opplæringen er for lite praktisk og variert. Dette til tross for at det lages mat hver uke og spesialrom benyttes hyppig. Hva er det elevene ikke forstår?

Vi snudde spørsmålet til hva er det vi ikke forstår? Svaret vi kom frem til er at vi har praktiske fag og vi har teoretiske fag. Ikke sammenvevd, men som to ulike verdener som sjeldent møtes. I mat og helse måler vi desiliter med vann og målebeger. I matematikken regner vi med desiliter. Nasjonale prøver forteller oss at elevene ikke ser sammenhengen. Hvorfor går ikke matematikklæreren inn på mat & helse rommet med elevene sine?

Svaret på det spørsmålet har gjort at vi nå investerer 200.000 kr i 3D printere, vinylkuttere, 3D scanner og mye, mye mer. Hvorfor? For å gi lærere og elever utstyr og mulighet til å gjennomføre mer praktisk, variert og relevant opplæring. Vi har tro på at vi gjennom de teoritunge fagene kan finne mulighet til å utforske og ta i bruk teknologi slik av elevene vår møter verden utenfor skolen enda mer forberedt enn før.

7.tr Bærekraft og kreativitet (april 23)

Grødem skole samarbeider med Bjerga Bygg for å øke aktiviteten på sløyden og sikre en bærekrafting gjenbruk av avkapp. I praksis betyr dette at skolen henter avkapp fra byggeprosjekter som Bjerga Bygg har ansvar for. Skolen får da tilgang til ulike typer og mye materialer som gjør at elevene kan utforske og jobbe mer med tre. Samarbeidet har gjort at elevene kan være mer kreative, men også at de får mer å velge i.

For Bjerga Bygg betyr dette at avkapp gjenbrukes lokalt, og med det er miljøavtrykket lavere. I tillegg øker sannsynligheten for at elever blir kjent med hva det betyr å jobbe med trevirke, og da i neste omgang lettere kan velge seg inn i tømrer- og snekkeryrket.

Denne uken avsluttet 7. trinn sitt arbeid. Som læreren selv uttrykker det «ganske kult at det som egentlig skulle vært kasta blir til så fine ting».

Bildet er tatt av lærer Benedicte R. Strøm. Hun er også læreren som har hjlupet, heiet på og passet på i prosessen frem til resultatet:

5.-7.trinn, Bærekraftuke (april 23)

Det er viktig å ta vare på miljøet. Det vet vi alle, men hva kan vi egentlig gjøre? Mellomtrinnet hadde dette som tema hele sist uke. 5. trinn hadde fokus på plast i havet, 6. trinn matsvinn og 7. trinn på gjenbruk. Det var høy aktivitet og mye utradisjonell undervisning denne uken. Krabbefiske, lage t-skjorter, plante planter, rydde søppel, lage mat uten kjøtt og besøk av forsker.

Det å se så mye engasjement og aktivitet på skolen og rundt i nærområdet er helt avgjørende for å gi elevene en praktisk, variert og relevant opplæring. Her har mellomtrinnet truffet 100%, og dette skal derfor gjentas årlig.

Grødem forsker og rydder på strand (mai 2023)

7. trinn på skolen har knyttet til seg en forsker fra Amerika og Clean Shores. Hun forsker på mikroplast, og i samarbeid med lærerne på trinnet ble det organisert en forskningstur ut på Sandestranden. Dett fikk oppmerksomhet både i TV-Vest, Randaberg24 og i kommunen! Trykk på lenkene hvis du ønsker å se eller lese disse.

Finner vi plast? Er det mye eller lite? Hvordan kan vi finne det? Dagen var i dag, fredag 12.mai, og med seg på prosjektet ble hele 4. trinn. Læring og vennskap på tvers av alder og trinn. Må bare like det!

Her kan du se bilder fra dagen. Vil du se mer? Sjekk ut TV-Vest, for de filmet det hele.

K&H – tur til sagbruk (august 2023)

Grødem skole samarbeider med Bjerga Bygg om restmaterialer. Det gjør at elevene på sløyden får mye gode materialer som kan brukes i stedet for at de kastes. Men hva gjør du når elevene sin kreativitet krever andre tresorter? Vi drar ut til sagbruket selvfølgelig!

Lærer Benedicte R. Strøm tok med seg en gjeng elever til Riska sagbruk på Hommersåk. Her ble de tatt godt imot med omvisning og fikk plukke riktig materiale til prosjektene sine. De som ikke fikk plass i bilen ivaretok elevene som var med. Omsorg der altså.

«I skolen nå til dags sitter elevene bare stille ved pulten!» Nope! Det er ikke sant, og her er et eksempel på det.

1.-4.tr Praktisk, variert, relevant og lek

Grødem skole ønsker å gjøre skolendagen mer praktisk, variert og relevant for elevene. Det betyr blant annet at vi fokuserer mer og mer på læring gjennom lek og aktivitet. Skoleåret 2022/23 laget vi et rom for de eldre elevene, mens i år er det de yngste sin tur. Vi har satt av en hel hems til formålet, og nå vokser det frem butikk, lekerom og mye, mye mer. Her kan du se hva vi har gjort til nå, og så skal vi oppdatere nettsiden når vi er ferdig. Gledelig er det at regjeringen nå stimulerer dette arbeidet også med penger.