Ferie i skoletiden – er det greit?

Det er oppmøteplikt for elevene i grunnskolen. Dersom permisjon for en kort periode søkes og innvilges, må foresatte sørge for at eleven får nødvendig opplæring i denne perioden.

Plikter og rettigheter er en side av feriefravær i skoletiden, men det sosiale samspillet og læringen er en annen, og kanskje viktigere side av saken. Elever som er mye borte går glipp av opplæring, og det skaper hull i kunnskapen. Videre kan det gi manglende mestring og dermed lavere motivasjon for skolearbeidet. I tillegg er det sosiale samspillet i stadig endring, noe som enkelte er sårbare for. Spesielt fravær i starten eller slutten av året ser vi fratar elever mulighet til å knytte tettere sosiale bånd.

Disse faktorene betyr ikke at du ikke kan ta ut ferie for barnet ditt i skoletiden, men det er viktig at du som forelder er klar over konsekvensene det kan gi. En viktig lærdom vi foresatte skal gi våre barn er at det er viktig med skole. Det er en kunnskap de fører videre til at det er viktig med arbeid. Psykologene kaller det å gi hjernen en «hovedregel». Hovedregler er rettesnorer vi lever etter og som vi ikke bryter. Eksempelvis gjelder det skoledeltakelse, snike på busse eller takke for gaver. Hvis de brytes så begynner vi å lære hjernen at det er greit å avvike fra dette. Det kan være starten på en negativ retning med mye fravær eller annen uønsket atferd.

Gi barnet ditt det beste utgangspunktet for å lykkes ved å sende det på skolen hver dag.

Les hele artikkelen her