Slik kan du hjelpe med leksene

Lekser kan være et viktig bindeledd mellom skole og hjemmet. I tillegg til at barnet lærer mer, får foresatte mulighet til å se hva barnet lærer og holder på med på skolen. Du som foresatt skal ikke være lærer, men en støtte for barnet ditt. Tilrettelegg for gode leksevaner (faste tider og avgrenset) og hjelp barnet i gang. Mye har endret seg i skolen siden vi voksne gikk der, så innta en spørrende holdning til barnet. Hva kan du om dette tema fra før? Hvordan viste læreren dette på skolen? Kan du vise meg? Slike spørsmål gir en åpning for dialog og dermed reduserer det sjansen for konflikt rundt leksene.

leksehjelpEr du i tvil om barnet har gjort leksene? Se på temaene på lekseplanen. Spør hva har du lært om eller hva kan du fortelle meg om de temaene som barnet holder på med den uken. Da får du fort vite om barnet vet noe om tema, eller om det må jobbes mer. Ikke fokuser på om du har gjort leksene. Barnet skal lære, ikke bare gjøre.

Blir det mye lekser? Mange timer? Krangling og frustrasjon? Snakk med læreren til barnet ditt om det. De kan hjelpe med råd og tips om struktur rundt leksene, eller tilpasse mengde og nivå.

Her er en artikkel med mer informasjon om lekser