5.,8. & 9. trinn Nasjonale prøver

Nasjonale prøver gjennomføres årlig på 5., 8. og 9. trinn. I år skal elevene ta prøvene (engelsk, lesing og regning) i perioden uke 36 – uke 39. Her kan du finne datoene. Her er hva utdanningsdirektoratet skriver om nasjonale prøver

Kilde: Pixabay

Hva bruker vi prøvene til? Nasjonale prøver er nyttig for skolen for å kunne speile vårt nivå i forhold til nasjonalt nivå. Det er med på å sikre at vi jobber riktig og gir elevene rett opplæring, eller i motsatt fall må justere opplæringspraksisen vår. Vi bruker også testen inn mot enkelt elevene ettersom testen viser elevens styrker og svakheter innen basisferdighetene regning, lesing og engelsk. Hva øver vi på? Nasjonale prøver er i likhet med eksamen en type test elevene vår normalt ikke er vant med å gjennomføre. Av den grunn bruker vi noe tid på å gå gjennom type oppgaver, tekniske krav og formål med testen sammen med elevene. Fra 2016 ble også leseprøvene digitalisert, noe som gjør at skolen må være bevisst på å også trene elevene i å lese lenger tekst digitalt.   Fritak fra nasjonale prøver Før prøvene gjør vi alltid en vurdering om det er noen elever som bør fritas. Kravet er at eleven har spesialundervisning/fremmedspråklig og i tillegg ikke vil ha utbytte av å ta testen. Ut fra vurderingen oppretter vi en dialog med foresatte, og til slutt gjør rektor et vedtak på fritak. Som regel finner vi tilrettelegginger som kan ivareta eleven i stedet for fritak. Grødem skole ønsker at flest mulig skal gjennomføre nasjonale prøver.   I skoleåret 2021/22 er Grødem skole trukket ut til å være med å teste oppgavene til nasjonale prøver. Det gjøres i uke 34 & 35 på 5. og 8. trinn.