Søvn og soverutiner

Søvninfo:
Omtrent en femtedel av norske ungdommer opplyser at de har søvnvansker, særlig problemer med å sovne inn om kvelden, men også i form av for lite søvn.

Søvnvansker er vanligere blant jenter enn gutter.

Årsakene er sammensatte, men sen innsovning og kortere søvn har sammenheng med uheldige vaner og økt aktivitet ut over kvelden med mye skjermaktiviteter (PC, TV, spill, mobiltelefon, nettbrett). Lite fysisk aktivitet og eksponering av for lite lys på dagtid kan bidra til dårligere søvn.

En vanlig grunn til søvnproblem er at man kommer for sent i seng.

Nok søvn bidrar til bedre motstandskraft mot sykdommer og forebygger utvikling av overvekt.
Barn og ungdommer som får tilstrekkelig med søvn, konsentrer seg bedre, og lærer seg lettere nye ting. Utrygghet, bekymring, andre psykiske plager, eller fysisk plager, og overvekt eller undervekt kan forårsake søvnproblemer

Ungdommer som får lite søvn og legger seg sent har dårligere karakterer sammenlignet med andre og ungdommer med søvnvansker har 4-5 ganger økt risiko for depresjon.

Søvnfasesyndrom innebærer at søvnen er forskjøvet og at man sovner og våkner sent, men kan også medføre andre type endringer i søvnmønsteret. Rundt 3-8 % av tenåringer opplever dette, og disse har også mer skolefravær

Søvnproblemer er et debutproblem ved de fleste psykiske plager, og forebygging av søvnproblemer trekkes frem som et prioritert helsefremmende og sykdomsforebyggende tiltak for å bedre den psykiske helsen i befolkningen Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at det bør satses på forebygging av og tidlig intervensjon ved søvnvansker.

Råd og veiledning om søvn og søvnvaner: 1. trinn og 8. trinn

Behovet for søvn varierer
I alderen 3-6 år anbefales 10-12 timer per natt
I alderen 7-12 år 9-11 timer per natt
I alderen 13-18 år 8-10 timer per natt

Råd for gode søvnvaner for førskole- og skolebarn

Legg vekt på å etablere vaner som gir tilstrekkelig med søvn.
Ro ned med faste, rolige og positive rutiner hver kveld før sengetid, unngå vilter lek og skjermaktiviteter som PC, spillkonsoller og mobiltelefon tett opp til leggetid.
Ha faste leggetider og stå opp til samme tid både på skoledager og i helgen.
Sol og dagslys hjelper til en stabil døgnrytme. Vær utendørs, spesielt om morgenen.
Fysisk aktivitet gir bedre søvn, men unngå hard trening rett før leggetid.
Spis et lett kveldsmåltid.
Soverommet bør være skjermfri sone.
Soverommet bør være mørkt og ikke for varmt
Bruk gjerne nattlys

For ungdom gjelder i tillegg:

Unngå koffeinholdig drikke som kaffe, te, cola og energidrikker på kvelden.
Logg av skjermer og mobiltelefon i god tid før leggetid